(...)
Är det rimligt att statliga bidrag till media får fördel av medlemskap i privata föreningar som drivs av marxist-leninister? Det är vad Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) vill genom krav på att medier underställer sig det "pressetiska systemet". Systemet är ingen myndighet utan en privat förening med namnet Medieombudsmannen (MO) med tillhörande etiknämnd där ordförande är den kontroversielle journalisten Robert Aschberg med en historik som maoist i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Operativ chef för verksamheten är ”Allmänhetens Medieombudsman”, Ola Sigvardsson, som även han har en historik inom SKP.
Det är i Mediestödsförordningen som utkom i december 2018 där kravet för att kunna få mediestöd i Sverige framställs. Där står det att man skall följa ”god medieetisk sed”, något som enligt MPRT innebär det att man underställer sig det ”pressetiska systemet”, vilket alltså är en privat förening som drivs av två personer med bakgrund i ett revolutiionärt kommunistiskt parti med bland annat den sovjetiske diktatorn Lenin som förebild.
Vill man inte underställa sig vänsterextremisterna ska man istället på ett utförligt sätt förklara varför man inte är ansluten. Det hela utgår från dokument på regeringskansliet för vilka Medieutredningen, som leddes av den vänsterliberala journalisten Anette Novak, ska ha legat till grund.
- Det är ett system som anses ha ett högt förtroende bland medier generellt. Därmed är det ett system som staten inte har sett anledning att ifrågasätta.
ett krav på att det allmänna nyhetsmediet ska följa god medieetisk sed är i stället ett fristående krav":
Men vid vår kontakt med både regeringskansliet och flertalet anställda på MPRT framgår det att avsikten ändå verkar ha varit att ge MO en monopolställning gällande medieetik, utan att det finns stöd för det i lag.
Hur har MO blivit utsedda till att vara det pressetiska systemet?
- De själva kallar det för det. I vår förordning pratar vi om god medieetisk sed. Det är inte direkt knutet till dem. Man kan visa att man följer det genom att vara ansluten till ett befintligt system.
Skall det inte vara personer som föregår med gott exempel?
- Det är ju branschaktörerna själva som utser dem.
Det finns de som inte vill underställa sig tolkningar från personer med en historik i Sveriges Kommunistiska Parti. I teorin, om man inte vill underställa sig deras tolkningar kan man ha ett eget pressetiskt system?
- Nej. Ett eget system kan ni inte få ha. Ni är däremot fria att visa vad ni gör.
Hanna Stjärne. Hon är numera känd för att vara VD för SVT men innan det var hon ordförande för föreningen Grävande journalister och ledde bland annat guldspadejuryn.
”.
Jagar oskyldiga
Jeanette Gustafsdotter, tills nyligen VD för Tidningsutgivarna, som också är med i MO har varit väldigt drivande för massraderingar av journalistiskt material på sociala medier och bland annat kallat material som faller under citaträtten för ”olagligt” i syfte att få Youtube/Google att radera hela konton med hänvisning till att de skulle vara "kriminella verksamheter".
I september 2018
Starta ett eget pressetiskt system
Slutsatserna av detta är två: dels att MPRT inte ska ge fördel åt Medieombudsmannen och de som är medlemmar där, och dels att MPRT har inte fog för att säga att andra inte kan starta ett eget pressetiskt system. Propositionen anger uttryckligen att de vill "främja tillkomsten av medieetiska system". Det finns alltså inget som hindrar oss i oberoende media att själva starta ett pressetiskt system.
Därför vill vi ta initiativ till ett sådan system, och uppmanar övriga inom oberoende media att kontakta oss för diskussioner om hur vi startar ett sådant.
LÄS MER OM DET PRESSETISKA SYSTEMET:
Läs mer »