(...)
Osäkra identitetsuppgifter gjorde att kvinna med två barn nekades anhöriginvandring till påstådd make. Eftersom kvinnan enligt psykologintyg är "starkt begränsad i sitt föräldraskap på grund av sitt allvarliga psykiska tillstånd" och sonen enligt läkarintyg från Gudrun Nygren har "stora svårigheter förenliga med autism" får alla tre stanna på "särskilt ömmande omständigheter".
En kvinna (A) och hennes två barn (B och C) från Afghanistan har tidigare försökt anhöriginvandra till en man boende i Sverige som de menar är barnens far. När de nekades anhöriginvandra så valde de att söka asyl. De nekades asyl av Migrationsverket varefter de överklagade till migrationsdomstol.
Flera namn och födelsedatum
När det gäller det tidigare försöket till anhöriginvandring så skriver domstolen om Migrationsverkets inställning så här:
Bedöms ej vara "flyktingar" eller "alternativt skyddsbehövande"
Deras asylhistoria går i huvudsak ut på att de blivit uppsökta i hemmet av talibaner som uttalade hot eftersom maken, som enligt domen lämnade lander för över tio år sedan, ska ha arbetat åt amerikaner. Kvinnan ska även ha blivit utsatt för någon form av övergrepp.
Efter en kortare utläggning bestämmer sig domstolen för att trion inte ska anses vara "flyktingar" eller "alternativt skyddsbehövande".
Ska de få anhöriginvandra?
Domstolen beslutar att kvinnan och barnen inte ska få anhöriginvandra på anknytning till maken eftersom de inte gjort sina identiteter sannolika.
Psykologintygsasyl?
Migrationsverket anmärkte i sin utredning på att kvinnan i familjen påstod sig ha psykiatriska besvär, men inte lämnat in något läkarintyg som stöder det påståendet. Inför domstolens behandling av ärendet har hon dock fixat läkarintyg. Så här skriver domstolen:
Migrationsdomstolen valde att inte tilldela familjen uppehållstillstånd med kvinnans psykologiska besvär som grund.
Efterblivenhetsasyl?
När det gäller sonen i familjen så har överläkare Gudrun Nygren med hjälp av sin läkarexpertis skrivit ett läkarintyg där hon kommit fram till att han lider av "autism och en generell utvecklingsförsening" och att det "bedöms nödvändigt" att båda föräldrarna "kan dela ansvaret i stödet för honom". Så här skriver domstolen:
Till sist skriver domstolen att en kombination av mammans psykologintyg och sonens intyg om kognitivt nedsatt funktionsnivå och behov av två föräldrar ska ge trion uppehållstillstånd på "särskilt ömmande omständigheter":
Alla tre får stanna på "särskilt ömmande omständigheter". Domen har målnummer UM 16083-17 och går att beställa från förvaltningsrätten i Göteborg. De som dömde var rådmannen Caroline Björk och nämndemännen Lennart Melin (S), Ingemar Svalander (KD) och Lina Lindh (KD).
Läs mer »